Services Marketplace – o soluție 360 grade pentru digitalizare
Contextul pandemiei ne pune atât pe noi cât și business-urile noastre sub multă presiune. Totodată, trebuie să recunoaștem că situația este și un catalizator pentru transformare, digitalizare și descoperirea de noi concepte de business. Rezultatul unor astfel de factori este și apariția pieței digitale de servicii – digital services marketplace. Cu alte cuvinte, este o versiune scalată și îmbunătățită a unei piețe de freelanceri, pentru segmentul de business to business. Un magazin virtual de software services, unde poți găsi soluții 360 de grade pentru compania ta, dacă vrei să faci o digitalizare completă a afacerii tale. Rețeaua poate reprezenta o singură sursă de soluții software valide și predefinite, alături de echipe de specialiști care te pot ajuta să le customizezi și implementezi, la nivel project-based sau pe termen lung. Prin urmare, din postura în care ne uităm spre un viitor construit pe remote work from home, conexiune online constantă și transformări de business neașteptate, îndrăznim să spunem că o piață digitală de servicii software poate fi următorul Amazon de nișă.
Services marketplace – un concept nou
Timpul înseamnă bani. Chiar dacă sună clieșeic, în acest moment, în timp ce economia mondială se luptă să nu sufere o cădere de proporții, este principiul ce stă la baza procesului de luare a deciziilor. În consecință, companiile preferă să meargă direct către o singură sursă pentru a-și rezolva problemele sau pentru a fi ajutați să facă un digital upgrade serviciilor lor.
Pentru a avea o idee mai clară despre cum funcționează un services marketplace, imaginează-ți că intri într-un mall uriaș, de unde pleci ulterior cu tot ce aveai pe listă, bifat. Eficient, cu mai puțin timp investit și costuri mai mici pentru digitalizare.
Doar că acum vorbim despre un mall virtual pentru servicii, ca un nou concept de business. Un loc care ar putea deveni un accelerator pentru transformarea digitală a companiilor care au nevoie să își transfere serviciile online. Un upgrade determinat de spirala schimbării în care suntem atrași. Comportamentul consumatorului se schimbă, afectat de auto-izolare și distanțare socială, iar asta determină în mod natural o nevoie de schimbare în tot ce înseamnă strategie, abordare și customer experience, în zona de business.
Ca urmare, tool-urile potrivite și răspunsurile se găsesc în același loc. Acolo unde echipele in-house, freelancerii, soluțiile software, furnizorii de IT outsourcing și alți specialiști în tehnologie pot oferi variante de software ready-to-use sau personalizate, chiar dacă totul se petrece remote. Să ai acces la toate acestea dintr-o singură sursă, te ajută în procesul de digitalizare și te ține în ritm cu schimbările pieței.
Exemple de services marketplace pentru digitalizare
Ne așteptăm să fie abordări diferite față de acest, relativ nou, concept. Unele piețe de servicii software vor fi nișate pe anumite zone de business, unele se vor adresa sectorului public și altele vor fi open-source pentru toate business-urile. Mai jos găsiți câteva exemple în acest sens.
Unul din pionierii în zona aceasta este chiar guvernul Marii Britanii care a creat The Digital Marketplace – un hub central dedicat sectorului public. Acesta oferă acces la servicii și soluții IT. La început a fost numit “CloudStore” și urma principiile de bază a unei soluții cloud-based – servicii on-demand și resurse pentru aplicații oferite prin intermediul unei infrastructuri de cloud computing. Inițiativa vrea să creeze o modalitate mai eficientă prin care serviciile publice să funcționeze- digitalizare, fapt ce va duce la o economie mai prosperă și la reducerea costurilor. Mai mult decât atât, fiind administrată de o autoritate publică, soluțiile sunt mai sigure și securizate.
Un alt exemplu este hackathonul Uniunii Europene #EuvsVirus. Desfășurat online ca o consecință provocării globale, a fost totodată un eveniment care a reușit să unească pentru un scop comun sute de specialiști în tehnologie, software development, inovație și antreprenoriat. Întâlnirea lor în același loc, pebtru același scop, a generat idei menite să rezolve probleme cauzate de pandemie, la nivel de comunitate dar și global.
În plus, cele mai bune dintre acestea au avut acces la o platformă și o rețea formată din investitori, fundații, unități medicale și o serie de mai mulți stakeholderi interesați să cumpere, finanțeze și să utilizeze aceste aplicații și soluții software noi. Această platformă poate deveni la rândul ei, o piață de servicii dedicată unei cauze comune – lupta împotriva pandemiei, adresându-se cu precădere domeniilor de mare impact: sănătate, economic, retail.
Similar acestora, proiectul Overpass, una dintre colaborările de succes ale AROBS, este un exemplu de platformă de servicii nișată, dedicată serviciilor de telemarketing. Am lucrat îndeaproape cu cei de pe proiect și am creat cea mai optimizată platformă care oferă un proces end-to-end, ce livrează o soluție all-in-one, pentru crearea unui call center virtual. Poți citi mai multe despre colaborarea noastră în secțiunea de testimoniale de pe website-ul nostru.
Desigur, toate aceste platforme se bazează pe dezvoltarea exponențială a tehnologiei, care a depășit orice proiecție asupra viitorului pe care umanitatea ar fi putut-o s-o prezică, cu puterea ei nelimitată de a genera soluții.
Beneficiile piețelor de servicii pentru digitalizare “one-stop”
Dacă înaintea erei COVID-19, adoptarea acestei variante ar fi însemnat o soluție de comoditate, așa cum am spus mai devreme, acum se pune problema să fim eficienți și să gestionăm atent bugetele alocate pentru digitalizare. Și cu cât aceste schimbări determinate de pandemie se intalează în viețile noastre de zi cu zi, cu atât tot ce avem în jur: sistem de sănăptate, economie, comunicare, au nevoie de schimbare și adaptare. Acest fel de services marketplace poate fi cea mai bună opțiune de a prinde valul schimbării și a nu lăsa business-ul tău să fie luat pe sus de situație.
Cu alte cuvinte, un services marketplace îți oferă:
- Agilitate – găsești soluții rapid când ai nevoie de ele;
- Timp – procesul de cumpărare durează mai puțin și în consecință și cel de implementare;
- Costuri reduse – îți optimizezi bugetul;
- Siguranță – majoritatea soluțiilor sunt conforme cu standardele de securitate impuse .
În concluzie, poți încerca să dai o șansă acestui concept și poți fi cu un pas în fața competitorilor tăi. Mai mult, dacă îți cauți un partener cu care să lucrezi pe dezvoltarea unor soluții software pentru adaptarea business-ul tău, lasă-ne un mesaj.
Photo credits: Gert Almann, Pixabay
Citește cele mai noi postări de blog
AROBS Transilvania Software beneficiază, din 3 ianuarie, de servicii de Market Maker al Emitentului din partea Raiffeisen Bank International și InterCapital Securities
AROBS Transilvania Software beneficiază, din 3 ianuarie, de servicii de Market Maker al Emitentului din partea Raiffeisen Bank International și InterCapital Securities AROBS Transilvania Software
AROBS demarează procesul de fuziune a trei companii achiziționate de grup în ultimii trei ani
AROBS demarează procesul de fuziune a trei companii achiziționate de grup în ultimii trei ani Cluj-Napoca, 16 decembrie 2024 – AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS),
De la AeRO la Piața Principală: trei ani de evoluție pentru AROBS la Bursa de Valori București
De la AeRO la Piața Principală: trei ani de evoluție pentru AROBS la Bursa de Valori București Cluj-Napoca, 6 decembrie 2024 – AROBS Transilvania Software