Aproximativ 300 de angajați AROBS beneficiază de acțiuni în prima etapă a programului Stock Option Plan

AROBS lansează prima etapă a programului Stock Option Plan

Aproximativ 300 de angajați AROBS beneficiază de acțiuni în prima etapă a programului Stock Option Plan

Cluj-Napoca, 29 noiembrie 2022AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță încheierea primei etape a programului Stock Option Plan (SOP) pentru stimularea și retenția angajaților în cadrul companiilor din grup. Prin acest program, AROBS urmărește transformarea membrilor echipelor în parteneri ai companiei.

Încă de la momentul listării AROBS, una dintre direcțiile strategice ale companiei a fost axarea pe motivarea și retenția angajaților, prin adoptarea mai multor măsuri, printre care și un program de tip „Stock Option Plan”. Această abordare reprezintă un pas natural în perfecționarea în cadrul AROBS a unei culturi deschise spre comunicare, inovație și antreprenoriat, cu spirit de comunitate, care încurajează creșterea profesională și personală, creează un spațiu de implicare și, în același timp, de parteneriat. Implicarea colegilor în îndeplinirea performanțelor companiei este un element care distinge AROBS pe piață, și poate atrage talente cu expertiză vastă în domeniu, care pot contribui atât la creșterea liniei de business de servicii software pentru piața globală, cât și în dezvoltarea produselor software pentru piața internă și nu numai. Totodată, sperăm ca odată cu acest program, să deschidem apetitul colegilor noștri de a deveni și viitori investitori pe Bursa de Valori București,” a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

În luna octombrie 2021, acționarul majoritar, Voicu Oprean, a cedat companiei un număr de acțiuni ce au reprezentat 10% din capitalul social al companiei la data respectivă. Ca urmare a plasamentului privat și a majorării de capital, compania a ajuns să dețină un număr de 80.202.758 acțiuni, ce reprezentau 8,8% din capitalul social.

În cadrul primei etape a programului SOP implementat de AROBS, în noiembrie 2021, au fost alocate cu titlul gratuit, opțiuni, către un număr de aproximativ 300 de angajați din cadrul grupului AROBS. Un număr de 3.040.396 opțiuni au ajuns la maturitate în noiembrie 2022 și au fost transformate în acțiuni. Prima tranșă de acțiuni a fost acordată pe baza unor criterii precum vechime mai mare de un an de zile în companie și rezultate excepționale în activitatea curentă.

AROBS investește continuu în recunoașterea contribuției angajaților la succesul companiei și își propune să continue să fie activă în această direcție. Astfel, în luna septembrie 2022, AROBS  a lansat programul SOP 2, extins deja la mai multe companii din Grup – UCMS, SASFleet Tracking, AROBS Engineering (fosta Enea Software Development Services), BERG Software, prin decizia conducerii de a aloca un număr de aproximativ 35 milioane de opțiuni în cadrul programului SOP 2, care vor putea fi exercitate după îndeplinirea tuturor condițiilor aplicabile. În perioada următoare, grupul va continua procesul de răscumpărare a acțiunilor din piață, pentru suplimentarea pachetului de acțiuni în vederea viitoarelor etape ale programului și stabilizarea prețului acțiunii AROBS. Compania își dorește să continue implementarea programului SOP cu o frecvență anuală.

În România, un astfel de program este încă o raritate în cadrul companiilor din toate domeniile și aproape inexistent printre companiile mijlocii și mari din industria IT. În Europa, conform raportului anual pentru anul 2021 publicat de European Federation of Employee Share Ownership, există aproximativ 8 milioane de angajați care dețin acțiuni în peste 2.800 de companii. În Statele Unite, conform ultimelor date ale National Center for Employee Ownership (NCEO), în 2019, erau implementate aproximativ 6.500 de astfel de programe la nivel de companii și corporații, acestea acoperind aproximativ 14 milioane de participanți. În România, companiile fiind încă la început de drum cu acest concept, nu există date oficiale legate de numărul celor care au implementat programe de tip SOP.

Programele de tip SOP au căpătat o definire mai clară în Codul Fiscal în anul 2016. Acestea reprezintă o formă de recompensare a angajaților și de stimulare a acestora pentru a-și aduce contribuția în mod direct la dezvoltarea companiei, având în vedere că valoarea unei acțiuni crește odată cu performanța companiei. Conform studiilor pe acest subiect, implementarea unui SOP contribuie la creșterea productivității companiilor și majorarea ratei de atragere de noi talente.

În plus, implementarea unui astfel de program aduce o serie de beneficii atât pentru angajator, cât și pentru angajați. Pe de-o parte, compania are posibilitatea să își reducă cheltuielile operaționale și să realizeze o optimizare fiscală, permisă de prevederile Codului Fiscal în vigoare. De cealaltă parte, conform Codului Fiscal, pentru angajați, atât opțiunile din cadrul unui Stock Option Plan, cât și acțiunile ce sunt obținute în urma exercitării acestor opțiuni nu sunt considerate venituri impozabile, acestea fiind exceptate și de la plata contribuțiilor sociale. Însă, veniturile din investiții, înregistrate în cadrul programelor de Stock Option Plan, sunt impozabile, așadar acțiunile acordate în cadrul unui SOP devin impozabile doar la momentul în care beneficiarul decide tranzacționarea lor.

AROBS Transilvania Software este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 6 decembrie 2021. Compania are în prezent o capitalizare de piață de aproximativ 784 milioane de lei.

Cele mai recente noutati de la AROBS Grup

FastPathAutomation, diviziile Intelligent Automation și RPA CoSo Olanda, au anunțat un parteneriat cu Soroco

parteneriat soroco

FPA și Soroco au format un parteneriat pentru a integra Soroco Scout, o platformă care mapează și analizează munca angajaților până la cele mai mici detalii, în soluțiile lor de afaceri. Acest parteneriat va prezenta un ajutor în rândul clienților pentru a identifica ariile ineficiente în sarcini și procese, folosind informații bazate pe date pentru a automatiza operațiunile de afaceri, pentru a obține rezultate mai bine direcționate și pentru a sprijini transformarea digitală.

Soroco ScoutTM vizează nevoile întreprinderilor. Are 1000 de utilizatori în fiecare companie. Nu necesită o integrare specială, protejează confidențialitatea utilizatorilor și este în conformitate cu GDPR-ul. Scout descoperă modele de lucru pentru fiecare echipă și sugerează mijloace de optimizare pentru maximizarea rentabilității investiției. Este construit în mod nativ în cloud și poate fi folosit în PaaS (platformă ca serviciu) și SaaS(software ca serviciu). Soroco a fost numit recent liderul de piață de către Everest’s Task Mining Products PEAK Mathrix(r) Assessment 2022.

FastPathAutomation are peste 26 de ani în dezvoltarea de software și capabilități de automatizare inteligentă, cu o vastă experiență în logistică, aprovizionare, servicii bancare și financiare. FPA va adăuga tehnologia Soroco la beneficiile sale pentru a oferi soluții mai bune pentru clienții Benelux.

Soroco

Soroco a dezvoltat primul portal de grafice de lucru din lume, o arhivă de experiențe digitale împărtășite din munca noastră zilnică. Pornind de la realitatea că marea cantitate de date de întreprindere disponibilă nu este accesibilă și prost documentată, Scout, produsul reprezentativ pentru Soroco, oferă perspective structurate aproape în timp real, ajută întreprinderile în călătoria lor de transformare. Spre deosebire de alte soluții, Soroco Scout este o singură sursă de adevăr. Soroco este o companie deep-tech cu peste 40 de brevete în SUA și Europa, lucrând cu clienți din peste 30 de țări, printre care se numără și companii din clasamentul Fortune 500.

Puteți accesa www.soroco.com pentru mai multe informații despre modul în care ajutăm echipele prin intermediul platformei noastre Soroco Scout.

Echipa CoSo by AROBS are o expertiză ridicată în automatizarea inteligentă prin RPA și automatizarea afacerilor. CoSo by AROBS este o companie de dezvoltare de software cu înaltă calificare în automatizarea proceselor și TMS.

CoSo intenționează să își mărească cota de piață în automatizarea inteligentă, capacitatea sa de a furniza servicii companiilor de logistică din Belgia și Olanda și expertiza sa în automatizare pentru sectorul asigurărilor. CoSo este membru al Grupului AROBS din 2018. Mai multe despre FPA fastpathautomation.com.  

Despre AROBS Transilvania Software

AROBS Transilvania Software este cea mai mare companie românească de tehnologie listată la Bursa de Valori București. AROBS este un furnizor de servicii și soluții software în diferite industrii. Există aproximativ 70 de parteneri pentru linia de servicii software în America și Europa și peste 10.000 de clienți pentru liniile de produse software în Asia și Europa. AROBS are 11 birouri în România și opt birouri internaționale. Peste 950 de colegi, colaboratori și parteneri AROBS lucrează pentru a construi soluții pentru viitorul industriei auto, aerospațială, medicală, maritimă, IoT, Fintech și turism.

Aflați mai multe despre AROBS: arobs.com

AROBS raportează venituri consolidate de 212,6 milioane de lei și un profit net consolidat de 38,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2022

venituri consolidate T3 2022

AROBS raportează venituri consolidate de 212,6 milioane de lei și un profit net consolidat de 38,3 milioane de lei în primele nouă luni din 2022

Cluj-Napoca, 24 noiembrie 2022  – AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, raportează venituri operaționale la nivel consolidat de 212,6 milioane de lei, în primele nouă luni din 2022, o cifră de afaceri de 209 milioane de lei, EBITDA de 55 milioane de lei, și un profit net consolidat de 38,3 milioane de lei.

Rezultatele consolidate la nouă luni includ, de asemenea, parțial, performanțele înregistrate de noile companii achiziționate de AROBS începând cu decembrie 2021, cu sprijinul capitalului atras de la investitorii BVB. Prin urmare, performanțele financiare ale Berg Software, AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services România) și a grupului Nordlogic sunt reflectate în cadrul grupului AROBS începând cu lunile ianuarie, iulie și respectiv, august 2022.

„Anul acesta a fost unul în care, cu sprijinul investitorilor BVB, am accelerat dezvoltarea grupului AROBS prin realizarea de tranzacții M&A, dar și prin creștere organică pe piețele și industriile unde suntem deja prezenți. În primele nouă luni din 2022, am finalizat două tranzacții, AROBS Engineering și grupul Nordlogic, iar în prezent, lucrăm cu cele două companii la procesul de integrare a acestora în cadrul AROBS. Rezultatele financiare aferente primelor nouă luni ale anului ne dau încredere că strategia noastră de dezvoltare începe să dea roade și ne motivează să continuăm în această direcție. Obiectivul nostru este ca în următorii cinci ani, AROBS să fie un grup care reunește cât mai multe companii antreprenoriale românești din zona de IT sub umbrela sa și prin intermediul căruia antreprenorii vor avea posibilitatea să-și ducă afacerile la următorul nivel,” a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

În primele trei trimestre ale anului, AROBS a continuat să crească din punctul de vedere al rezultatelor financiare atât prin noi proiecte majore în zona de servicii software, cât și prin atragerea de noi clienți în zona de furnizare de produse. La creșterea semnificativă a cifrei de afaceri la nivel de grup au contribuit și noile companii achiziționate: Berg Software (pentru 9 luni) cu 12,3 milioane lei; AROBS Engineering (pentru 3 luni) a contribuit cu 11,6 milioane de lei, în timp ce grupul Nordlogic (pentru 2 luni) a contribuit cu 2,7 milioane de lei.

În ceea ce privește bugetul pentru 2022 la nivel consolidat, AROBS a realizat în primele nouă luni ale anului, 93% din veniturile preconizate pentru întreg anul curent, 77% din EBITDA și 67% din profitul net. Conform bugetului de venituri și cheltuieli pentru 2022, AROBS vizează anul acesta venituri de 227,5 milioane de lei, EBITDA de 71,3 milioane de lei și un profit net de 57,3 milioane de lei.

La nivel global, solicitările pentru servicii și produse software continuă să fie pe un trend ascendent, companiile și organizațiile având nevoie în continuare să-și digitalizeze procesele. Prin urmare, AROBS va continua să investească în cercetare și inovare, în dezvoltarea de noi zone de expertiză, pentru a-și consolida poziția în piețele în care este prezentă. O confirmare a dezvoltării companiei în această direcție este reprezentată de lansarea AROBS E-toll Solutions la începutul lunii septembrie, un serviciu complementar managementului de flotă, prin intermediul căruia companiile de transport vor avea posibilitatea să-și achite taxele de drum în Europa.

În paralel cu publicarea rezultatelor aferente primelor nouă luni ale anului, în data de 24 noiembrie 2022, AROBS a încheiat prima etapă a programului propriu de tip Stock Option Plan, prin care au fost alocate unui număr de aproximativ 300 angajați, specialiști din cadrul echipei AROBS, 3.040.396 acțiuni proprii. Implementarea unui astfel de program este un element diferențiator al AROBS în piața de muncă din domeniul tehnologiei, unde recrutarea de personal înalt calificat este o provocare din ce în ce mai mare.

„Încă de la momentul listării AROBS, una dintre direcțiile strategice ale companiei a fost axarea pe motivarea și retenția angajaților, prin adoptarea mai multor acțiuni, printre care și un program de tip „Stock Option Plan”. Această abordare reprezintă un pas natural în construirea în cadrul AROBS a unei culturi deschise spre comunicare, inovație și antreprenoriat, cu spirit de comunitate, care încurajează creșterea profesională și personală, creează un spațiu de implicare și, în același timp, de parteneriat. Implicarea colegilor în îndeplinirea performanțelor companiei este un element care distinge AROBS pe piață, și poate atrage talente cu expertiză vastă în domeniu, care pot contribui atât la creșterea liniei de business de servicii software pentru piața globală, cât și în dezvoltarea produselor software pentru piața internă și nu numai. Totodată, sperăm ca odată cu acest program, să deschidem apetitul colegilor noștri de a deveni și viitori investitori pe Bursa de Valori București,” a adăugat Voicu Oprean.

În perioada următoare, AROBS va continua activitatea de M&A, dar și procesul de răscumpărare a acțiunilor din piață, pentru implementarea celei de-a doua etape a Stock Option Plan, prin care membrii echipei AROBS vor fi recompensați pentru performanța acestora în dezvoltarea afacerii. De asemenea, conducerea AROBS menține obiectivul de trecere pe Piața Principală a Bursei de Valori București în decursul anului viitor, după finalizarea auditului consolidat IFRS pentru anii 2020, 2021 și 2022.

AROBS Transilvania Software este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 6 decembrie 2021. Compania are în prezent o capitalizare de piață de aproximativ 788 milioane de lei.

Despre AROBS Transilvania Software

AROBS Transilvania Software furnizează servicii și soluții software în diverse industrii, cu aproximativ 70 de parteneri din cadrul diviziei Software Services prezenți în Europa și America. Peste 10.000 de clienți din Europa și Asia folosesc produsele software ale companiei. AROBS este prezentă în 11 locații din România și 8 din străinătate, iar 950+ de specialiști și colaboratori ai companiei construiesc soluțiile viitorului pentru Automotive, Embedded, Life Sciences, Travel, IoT, Fintech și Enterprise. AROBS este cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București.
Mai multe despre grupul AROBS: www.arobs.com și www.arobsgrup.ro.

Citește mai multe pe pagina noastră dedicată investitorilor!