AROBS achiziționează Future WorkForce și își consolidează expertiza în domeniul automatizării inteligente

Future WorkForce

AROBS achiziționează Future WorkForce și își consolidează expertiza în domeniul automatizării inteligente

Cluj-Napoca, 26 aprilie 2023 – AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță preluarea integrală a grupului Future WorkForce Global (FWF), din Cluj-Napoca, specializat în oferirea de soluții complexe de automatizare a proceselor de business. Pe lângă România, unde are birouri deschise în Cluj-Napoca și București, grupul deține filiale în Londra, Marea Britanie și Munchen, Germania.

Achiziționarea grupului Future WorkForce Global reprezintă o extensie importantă a portofoliului nostru de servicii software și o consolidare a poziției pe care o ocupăm pe piața de automatizare inteligentă prin Robotic Process Automation (RPA), Artificial Intelligence (AI) și Machine Learning (ML). Automatizarea inteligentă devine tot mai importantă în peisajul de afaceri de astăzi, pe măsură ce organizațiile caută să simplifice operațiunile, să reducă costurile, totul având la baza creșterea eficienței echipelor. FwF dezvoltă o suită de soluții de automatizare inteligentă care utilizează cele mai noi tehnologii RPA (UiPath, Microsoft, Celonis, Outsystems), AI și ML pentru a automatiza sarcinile repetitive și consumatoare de timp, permițând astfel organizațiilor să se concentreze pe activitățile cu valoare ridicată. Tranzacția anunțată astăzi se înscrie în strategia asumată de noi, odată cu listarea la BVB: dezvoltarea de noi zone de expertiză pentru serviciile software și achiziții prin integrarea jucătorilor existenți care operează în industrii complementare, fapt ce permite sinergii și o integrare facilă. De asemenea, odată cu preluarea FWF, continuăm extinderea noastră pe piețele internaționale, în special în UK și Germania, și completăm expertiza de automatizare a proceselor de afaceri pe care o deținem prin intermediul CoSo Olanda și Belgia, unde suntem prezenți sub brandul FastPath Automation. Grupul Future WorkForce are o echipă remarcabilă de experți și parteneriate valoroase cu unele dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume. Le urăm bun-venit celor aproximativ 100 de noi colegi în familia AROBS și ne bucurăm că vom colabora pentru a furniza servicii și soluții inovatoare pentru automatizarea inteligentă a afacerilor clienților”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.  

Grupul Future WorkForce Global are aproximativ 100 de specialiști în optimizarea și automatizarea proceselor de business folosind tehnologii și soluții inovatoare, precum Robotic Process Automation, Artificial Intelligence, și Machine Learning, localizați în România, Regatul Unit și Germania. A început activitatea  în anul 2017 și astăzi are parteneriate cu unele dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume – UiPath, Microsoft, Celonis, Outsystems. Clienții săi includ companii din industrii precum sectorul bancar, asigurări, retail, logistică, etc. FWF are o reputație excelentă pe piața locală și internațională, echipa sa fiind recunoscută pentru abordarea personalizată și soluțiile inovatoare pe care le oferă clienților. În 2022, grupul FWF a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 22 de milioane de lei.

Managementul companiei va fi asigurat în continuare de Mihai Bălaj și Marius Bene, în roluri de directori executivi, Daniel Mureșan – CTO, și Voicu Oprean, președinte al Consiliului de Administrație. Rezultatele FWF vor fi incluse în situațiile financiare consolidate începând cu luna mai 2023.

Mihai Balaj, director executiv FWF Global, a declarat: ”Sunt mândru să fac parte din povestea și succesul Future WorkForce. În ultimii cinci ani, compania noastră a devenit un jucător relevant în domeniul serviciilor de transformare digitală, în România și nu numai, ajutând companiile din întreaga lume să-și eficientizeze și să-și optimizeze operațiunile cu ajutorul tehnologiei. Am construit o echipă talentată de dezvoltatori software, specialiști în date și experți pasionați de instrumentele de automatizare inovatoare care rezolvă provocările complexe de care se lovesc clienții noștri. Credem cu tărie că tehnologia amplifică potențialul uman și permite atingerea unor niveluri de eficiență și productivitate superioare în afaceri. Această achiziție ne va pune și mai mult în valoare potențialul de creștere și ne va sprijini în extinderea bazei noastre de clienți, inclusiv prin crearea de sinergii suplimentare cu brandul de transformare digitală FastPath Automation al CoSo by AROBS, în Benelux.

Suntem încântați să ne unim forțele cu AROBS, o companie cu care avem în comun preocuparea față de inovație continuă și excelența în servicii software. Credem că împreună putem genera o valoare adăugată semnificativă pentru clienții noștri și putem sa depășim limitele a ceea ce este posibil în tehnologie și în afaceri, prin transformarea digitală. Vom schimba modul în care organizațiile funcționează și își ating obiectivele de business”, a menționat Marius Bene, director executiv, Future WorkForce.

Daniel Mureșan, CTO FWF, a transmis cu această ocazie: ”Sunt încântat să construim sinergii alături de echipa AROBS, din a cărei vastă experiență în tehnologie și afaceri putem învăța foarte mult. Acum avem o mare oportunitate de a ne accelera creșterea ca echipă și companie.

Înainte de această tranzacție, AROBS și FWF colaborau încă din 2020 în cadrul unui parteneriat prin care FWF a fost sprijinită cu înființarea unui centru de livrare în Breda, Olanda. De la închiderea plasamentului privat din octombrie 2021, AROBS a achiziționat companiile Berg Software, AROBS Engineering (fosta linie de business Enea Software Development Services România), grupul Nordlogic, Centrul de Soft GPS România, două entități din Republica Moldova, AROBS Software și AROBS TrackGPS, precum și SYDERAL Polska din Polonia.  

În ceea ce privește strategia de M&A, AROBS continuă și anul acesta procesul de achiziții și integrarea de jucători existenți care operează în aceeași industrie și care pot aduce valoare adăugată prin consolidarea și extinderea domeniilor de expertiză și a amprentei geografice acoperită de serviciile și produsele grupului.

Din partea AROBS, tranzacția a fost facilitată de casa de avocatură Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu (RTPR) şi TS Partners ESPAND, în timp ce grupul Future WorkForce a fost asistat de avocatul Horațiu Crișan.

AROBS Transilvania Software este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 6 decembrie 2021. Compania are în prezent o capitalizare de piață de peste 900 milioane de lei.

Echipa Automotive AROBS, prezentă la conferința internațională Embedded World

Embedded World

Echipa Automotive AROBS, prezentă la conferința internațională Embedded World

„Cars don’t work unless we do” – sunt cuvintele care rezumă munca excelentă a colegilor din cadrul departamentului Automotive. Cu o vastă expertiză în software development, dar și în ceea ce privește partea de hardware, colegii noștri furnizează soluții de ultimă generație. Una dintre cele mai bune dovezi ale performanțelor echipei noastre este premiul 2021 Supplier of the Year, oferit de Continental în categoria Engineering Services. Pentru a-și continua dezvoltarea, colegii noștri desfășoară activități variate, una dintre cele mai recente fiind participarea la Embedded World. 

 Pentru a se dezvolta continuu, echipa noastră trece periodic prin traininguri și are acces permanent la platforme de învățare. Partea cea mai antrenantă pentru a fi la curent cu noutățile este participarea la evenimente specifice industriei. Vorbește de la sine chiar entuziasmul colegului nostru, Alex T., unul din team leaderii diviziei Automotive Engineering. Acesta ne-a povestit despre experiența participării la Embedded World alături de colegii săi. 

În continuare, află ce a însemnat participarea la un astfel de eveniment pentru echipa noastră. Vei descoperi mai multe despre oportunitățile de networking, dar și despre explorarea noilor trenduri și tehnologii relevante pentru industria Automotive. 

Ce este Embedded World?

Embedded World este o expoziție și o conferință dedicată comunităților embedded din întreaga lume. Evenimentul a avut loc la Nürnberg în perioada 14-16 martie. Liderii din domeniu au prezentat și au explorat cele mai noi tendințe despre sisteme, module, componente hardware și arhitectura software embedded. Participanții au descoperit produse și soluții pentru sisteme embedded, cum ar fi hardware, sisteme, instrumente, software de aplicații, afișaje electronice, embedded vision, comunicare Machine-2-Machine și sisteme de siguranță. 

Datorită varietății soluțiilor, vizitatorii au aflat mai multe despre cele mai noi tehnologii, explorând totodată noi oportunități de business. De altfel, networkingul cu reprezentanții altor companii din industrie poate fi primul pas către noi proiecte de succes. Așadar, participarea colegilor noștri din departamentul Automotive la Embedded World a adus beneficii reale pentru activitatea lor. 

Colegii noștri au un nivel înalt de expertiză în Body Control Modules, Door Control ECUs, Gateway ECUs, Radars, Instrument Clusters, Head-Up Displays, Infotainment Systems, Telematics. De aceea, participarea la Embedded World a fost ocazia perfectă pentru a consolida know-how-ul echipei noastre și a menține rezultatele de înaltă calitate. 

Embedded World - networking și explorarea celor mai noi tehnologii auto

Potrivit lui Alex, o parte din echipa Automotive a avut ocazia să întâlnească reprezentanții unuia dintre furnizorii noștri la Embedded World. Cu această ocazie, au descoperit mai multe funcționalități ale instrumentului standardizat AUTOSAR pe care aceștia îl oferă. Mai mult decât atât, colegii noștri au aflat că pot obține o certificare pentru a deveni traineri, iar în viitor își doresc să consolideze abilitățile tehnice ale echipei. Până acum, dacă instrumentul era cumpărat de un client cu anumite specificații, acesta nu putea fi prezentat celor care nu au fost repartizați proiectului. La obținerea certificatului, formatorii pot prezenta instrumentul colegilor, iar ei vor fi pregătiți să lucreze cu tool-ul când e necesar. 

 Un alt stand Embedded World care l-a inspirat pe Alex a fost al unei companii care oferă diverse module pe care experții noștri le pot integra cu ușurință în proiectele lor. Cele mai interesante au fost protocoalele Bluetooth, GPS-ul, radarele de dimensiuni reduse și dispozitivele de comunicare NFC. Colegii noștri au observat că modulele sunt ușor configurabile, așa că le-au adus în AROBS, susținând procesul de învățare pentru un viitor internship. 

Trendul general discutat la Embedded World

Având în vedere evoluția rapidă a tehnologiei din ultimii ani, în special atunci când vorbim despre inteligența artificială, mulți se așteptau să vadă idei revoluționare în industria auto la Embedded World. Dar, în loc să prezinte idei neobișnuite, accentul a fost pus pe îmbunătățirea tehnologiilor de anul trecut. Autonomous driving este în continuare principala atracție. Specialiștii sunt acum preocupați de îmbunătățirea mașinilor autonome și dezvoltarea unor noi algoritmi, senzori, asistență pe bandă și sisteme de frânare automată. 

 Fiecare proiect trebuie să respecte standardele de siguranță pentru orice tip de vehicule. Alex a subliniat că siguranța a devenit din ce în ce mai importantă în proiectele dezvoltate în ultimii ani. De exemplu, unul dintre proiectele din care a făcut parte, implica dezvoltarea unui  head-up display. Echipa sa a descoperit că șoferul ar putea fi orbit de luminile afișajului după ce iese dintr-un tunel. Pentru a evita astfel de cazuri, sistemul de afișaj a trecut printr-un proces riguros de testare. Această etapă a prelungit proiectul cu câteva luni, dar furnizarea unui rezultat sigur este esențială. 

Planuri de viitor pentru echipa noastră după Embedded World

Învățarea și creșterea continuă stau la baza dezvoltării sistemelor auto ale viitorului în cadrul AROBS. Prezența la Embedded World a fost cu adevărat productivă pentru colegii noștri din cadrul echipei Automotive.  Discuțiile cu colaboratorii, explorarea noilor oportunități de afaceri, dar și implementarea de noi module care vor fi extrem de utile, chiar și atunci când se vor deschide noi stagii de practică. În plus, posibilitatea de a deveni traineri certificați va permite colegilor noștri să organizeze cursuri de formare și să împărtășească know-howul valoros pe care l-au dobândit cu întreaga echipă.

 

Sursă foto: NürnbergMesse / Thomas Geiger

AROBS vizează o cifră de afaceri de 421,3 milioane de lei și un profit net de 45,2 milioane de lei în 2023

buget de venituri si cheltuieli 2023

AROBS vizează o cifră de afaceri de 421,3 milioane de lei și un profit net de 45,2 milioane de lei în 2023

Cluj-Napoca, 6 aprilie 2023 – AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, vizează în 2023 o cifră de afaceri de 421,3 milioane de lei, o creștere cu 40% față de 2022, EBITDA de 74,2 milioane de lei, +12% și un profit net de 45,2 milioane de lei, o apreciere cu 5% comparativ cu 2022. Anul acesta, compania are în vedere transferul acțiunilor sale pe Piața Principală a Bursei de Valori București.  

2023 reprezintă pentru noi, în primul rând, un an al consolidării, prin întărirea sinergiilor dintre companiile care alcătuiesc grupul, astfel încât să ne îndeplinim obiectivele strategice. De asemenea, pentru perioada următoare avem în vedere derularea mai multor operațiuni, dintre care cea mai importantă este transferul pe Piața Principală a BVB. În plus, un element important al strategiei noastre pentru următorii ani este programul de Stock Option Plan (SOP), care are drept obiectiv motivarea echipelor din cadrul AROBS, prin implicarea acestora în succesul companiei. Implementarea acestui program este reflectat și în rezultatele financiare, dar impactul său este unul non-cash. Astfel, profitul net normalizat, fără impactul SOP, avut în vedere pentru 2023 are o valoare de 63,4 milioane de lei, iar EBITDA normalizată se ridică la 92,5 milioane de lei. Acest program are la bază o serie de criterii și obiective pe care colegii noștri trebuie să le îndeplinească pentru a primi acțiuni în cadrul SOP, în special obiective legate de obținerea unor rezultate importante în activitatea curentă. În România, astfel de programe sunt încă la început de drum, însă reprezintă o modalitate viabilă prin care angajații, deveniți acționari și parteneri, își pot aduce contribuția în mod direct la dezvoltarea unei companii”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

Pe lângă direcția strategică privind motivarea echipelor AROBS prin programul SOP, în 2023 și în anii ce urmează, compania urmărește obiectivul strategic de dezvoltare a noi zone de expertiză cu mare căutare pe piața globală de servicii software, concomitent cu transferul continuu de cunoștințe in-house către viitoarele generații de programatori și specialiști hardware. În ceea ce privește strategia de M&A, grupul continuă și în 2023 procesul de achiziții de jucători existenți care operează în aceeași industrie și care pot aduce valoare adăugată prin consolidarea și extinderea domeniilor de expertiză și a amprentei geografice care să fie acoperită de serviciile și produsele AROBS.

Realizarea de proiecte de cercetare în domenii precum IoT, transport, telematică, optimizarea  afacerilor, dar și lansarea de noi produse inovatoare și versiuni superioare ale produselor proprii pentru optimizarea afacerilor, telematică și automotive este o altă direcție strategică a companiei clujene. Totodată, AROBS vizează îmbunătățirea constantă a portofoliului de produse existente, prin adăugarea de noi module și funcționalități, precum și prin testarea acestora pe piața din România, înainte de implementarea pe alte piețe.

În 2022, AROBS a înregistrat o cifră de afaceri consolidată de 301 milioane de lei, o creștere cu 58% comparativ cu anul 2021, EBITDA normalizată de 72,2 milioane de lei, o majorare cu 24%, și un profit net normalizat de 49,2 milioane de lei, o apreciere cu 7% față de 2021.

AROBS Transilvania Software este listată pe piața AeRO a Bursei de Valori București din data de 6 decembrie 2021. Compania are în prezent o capitalizare de piață de aproximativ 860 milioane de lei, fiind cea mai semnificativă companie de tehnologie listată pe BVB. Raportat la rezultatele auditate pentru anul 2022, AROBS are un PER (Price-to-Earning Ratio) de 20,12 la nivel de Grup și 20,75 la nivel individual și un P/BV (Preț/Valoare contabilă) de 3,88 la nivel de Grup și 3,81 la nivel individual.