AROBS Engineering lansează testarea prototipului AlertBox, care va conecta Starlink și Iridium la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență

AlertBox

Rezultatele financiare ale AROBS la 30 septembrie 2024: cifră de afaceri consolidată de 306 milioane de lei și profit net de 16 milioane de lei

Cluj-Napoca, 22 noiembrie 2024 – AROBS Engineering, parte a grupului AROBS, a anunțat astăzi, 22.11.2024, începerea fazei de testare a dispozitivelor prototip AlertBox, create în cadrul celui mai recent proiect de Cercetare și Dezvoltare (R&D), finanțat de Agenția Spațială Europeană (ESA) prin programul Business Applications and Space Solutions (BASS). Prototipul AlertBox de la AROBS conectează două rețele globale de sateliți (Starlink și Iridium) la sistemele naționale de management al situațiilor de urgență.

Prototipul AROBS AlertBox adresează o nevoie critică a societății: asigurarea comunicării în situații de urgență, atunci când rețelele GSM sunt indisponibile, indiferent dacă evenimentele catastrofale apar în zone izolate, rurale sau aglomerări urbane. Produsul este o unitate independentă conectată prin satelit la un server centralizat și securizat, care comunică mai departe cu autoritățile locale și naționale ce oferă serviciile 112 și E-alert.

Primele dispozitive prototip AlertBox vor fi amplasate pentru testare în Cluj-Napoca și alte locații din județul Cluj, România, pentru o perioadă de aproximativ șase luni. Echipa de cercetare și autoritățile publice – care vor fi confirmate ulterior – vor susține proiectul și vor evalua capabilitățile tehnice și aplicabilitatea prototipului pe durata testării.

„Suntem mândri că am ajuns la această etapă esențială a proiectului AlertBox. Este un pas important în viziunea noastră strategică de a ne consolida prezența pe piața europeană ca lider în furnizarea de tehnologii avansate de R&D. Acest proiect abordează o problemă critică ce poate avea un impact major asupra tuturor comunităților, în special asupra celor din zonele izolate. Obiectivul nostru principal este să sprijinim reziliența acestor comunități în fața evenimentelor catastrofale”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

AROBS Engineering a realizat un proces complex de cercetare și dezvoltare pentru proiectul prototip AlertBox, având ca scop furnizarea accesului la mesaje E-alert și la liniile de urgență în medii fără o acoperire GSM fiabilă.

„Proiectul prototip AlertBox reprezintă un pas semnificativ în capacitățile noastre de cercetare și dezvoltare. Acesta folosește soluții low-orbit pentru a aborda provocările care apar din lipsa unei rețele GSM stabilă. Pe măsură ce dezvoltăm și testăm acest produs, urmărim să creăm modalități eficiente de a îmbunătăți accesul la comunicarea oficială în zonele care ar putea fi grav afectate atunci când rețelele tradiționale devin inaccesibile”, a declarat Cosmin Stanciu, manager al Aerospace Business Group, AROBS Engineering.

Spre deosebire de alte sisteme de comunicare personală, prototipul AlertBox este robust și proiectat să reziste în medii exterioare, indiferent de șocurile termice și fizice. Este conceput să fie accesibil publicului larg, în special pentru situațiile în care cetățenii nu dețin dispozitive mobile performante, care permit conectarea directă la sisteme de sateliți. În plus, prin AlertBox, autoritățile publice beneficiare pot opta pentru acces la internet prin conexiuni Starlink și Iridium.

Acest sistem va asigura comunicarea de urgență în situații critice, când canalele de comunicare și/sau sistemele de alimentare cu energie sunt compromise. AlertBox poate salva vieți și poate reduce pierderile economice în cazul unor dezastre naturale sau provocate de activitatea umană. Partenerul în acest proiect este Box2M, tot din România.

Despre AROBS Engineering

AROBS Engineering face parte din grupul AROBS din 2022. Cu peste 22 de ani de experiență, AROBS Engineering excelează în crearea de soluții software embedded pentru sisteme critice. Expertiza lor include peste un deceniu de dezvoltare a soluțiilor software complexe la bordul sateliților spațiali. Parteneriatul pe termen lung cu Agenția Spațială Europeană este o dovadă a angajamentului și fiabilității companiei. AROBS Engineering a colaborat cu ESA în proiecte precum Euclid, Space Rider, UNIBAP, ClearSpace-1, CRIMSON și multe altele.

Despre ESA Space Solutions

ESA Space Solutions ajută companiile din întreaga Europă să valorifice tehnologia spațială pentru a îmbunătăți viața pe Pământ. Colaborăm cu industria pentru a dezvolta soluții bazate pe tehnologii spațiale care să sprijine tranziția spre sustenabilitate și schimbarea globală către un viitor digital și sustenabil.

Urmărește-ne pe social media

Rezultatele financiare ale AROBS la 30 septembrie 2024: cifră de afaceri consolidată de 306 milioane de lei și profit net de 16 milioane de lei

Raport financiar T3 2024

Rezultatele financiare ale AROBS la 30 septembrie 2024: cifră de afaceri consolidată de 306 milioane de lei și profit net de 16 milioane de lei

Cluj-Napoca, 14 noiembrie 2024 – AROBS Transilvania Software (BVB: AROBS), cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, raportează o cifră de afaceri de 306,2 milioane de lei la nivel consolidat la 30 septembrie 2024, EBITDA de 43,4 milioane de lei și un profit net de 16,1 milioane de lei.

„Dacă la sfârșitul anului 2023 preconizam o posibilă stagnare în industria automotive, către finalul trimestrului al doilea perspectivele au început să indice un scenariu de scădere, fără a cunoaște însă toate implicațiile. Cu toate acestea, am răspuns prompt prin măsuri de optimizare a costurilor și eficientizare a structurii organizaționale, în special în departamentele afectate de scăderea cererii pentru serviciile noastre software din 2024, și am redus semnificativ costurile administrative la nivel de grup. Rezultatele acestor măsuri sunt deja vizibile în rezultatele generate pentru T3 2024. Practic, prin măsurile implementate, am urmărit și urmărim în continuare să optimizăm procesele interne și să eliminăm redundanțele, crescând astfel eficiența operațională. Totodată, în loc să ne concentrăm exclusiv pe reducerea de costuri, ne asigurăm că economiile realizate sunt reinvestite în inovație și îmbunătățirea serviciilor și produselor noastre, pentru a ne consolida poziția în piață și pentru a rămâne competitivi pe piața de servicii software. În continuare, ne concentrăm pe integrarea tehnologiilor care rezolvă solicitările cele mai stringente ale clienților noștri – securitate cibernetică, tehnologiile exponențiale cum ar fi AI, RPA și data engineering, precum și pe R&D”, a declarat Voicu Oprean, fondator și CEO al AROBS.

În ceea ce privește activitatea segmentelor de business ale grupului, segmentul de „Servicii Software” a generat venituri de 245,6 milioane de lei la 30 septembrie 2024, reprezentând 80% din cifra totală de afaceri. Deși acest segment a înregistrat o scădere moderată, de 6% în contextul dificil din 2024, compania este încrezătoare că investițiile efectuate în securitate cibernetică și integrarea AI-ului în soluțiile oferite vor produce rezultate vizibile în viitorul apropiat.

Veniturile din cel de-al doilea segment de business, „Produse Software”, au crescut cu 14% față de aceeași perioadă a anului trecut, ajungând la 57,5 milioane de lei la 30 septembrie 2024. Acestea au reprezentat 19% din cifra de afaceri totală. Creșterea înregistrată la nivelul acestui segment evidențiază importanța modelului de business diversificat al AROBS cu trei linii de business. Segmentul de produse software reușește să compenseze provocările din zona de servicii, asigurând astfel stabilitate financiară și operațională.

Segmentul de Sisteme Integrate, unde AROBS a înregistrat venituri de 3,1 milioane de lei, rămâne afectat de amânarea unor proiecte esențiale, inclusiv cele finanțate prin PNRR, acesta fiind unul dintre principalele motive pentru scăderea cifrei de afaceri totale în acest an. Deși conducerea AROBS se aștepta ca aceste proiecte să fie atribuite în T4 2024, acum anticipează că acestea vor fi semnate abia la începutul anului viitor.

„În cel de-al treilea trimestru din 2024, AROBS a reușit să realizeze atât creșterea veniturilor, cât și o îmbunătățire semnificativă a profitabilității față de trimestrul anterior, atingând o marjă EBITDA de 15%. Măsurile luate la nivelul Grupului au avut ca efect scăderea costurilor de personal cu 18%, pe o bază comparabilă, față de T3 2023, acestea situându-se la 55,6 milioane de lei, în timp ce o scădere de 13% a fost înregistrată și față de T1 2024, când costurile se ridicau la 59,2 milioane de lei. În același timp, cheltuielile de vânzări și marketing au fost reduse cu 11%, la 5 milioane de lei, iar cheltuielile generale și de administrație au scăzut cu 11%, ajungând la 16,2 milioane de lei în T3 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023. Capacitatea noastră de a eficientiza cheltuielile încă din T3 2024, ca răspuns la semnalele de declin ale pieței, confirmă adaptabilitatea noastră la schimbările mediului de business precum și disciplina noastră financiară”, a declarat Bogdan Ciungradi, CFO al AROBS.

În ceea ce privește contribuția companiilor achiziționate de către AROBS începând cu anul 2021, la 30 septembrie 2024, cele din segmentul de Servicii Software au contribuit la cifra de afaceri a Grupului cu 103 milioane de lei, comparativ cu 86,7 milioane de lei în aceeași perioadă din 2023. În ceea ce privește segmentul de Produse Software, companiile care s-au alăturat grupului începând cu anul 2021 au contribuit la cifra de afaceri a Grupului cu 6,4 milioane de lei, comparativ cu 4,4 milioane de lei la 30 septembrie 2023.

Având în vedere rezultatele înregistrate la 30 septembrie 2024 și contextul dificil pentru piața de servicii software, în special în industria de automotive, AROBS a fost nevoită să ajusteze bugetul consolidat de venituri și cheltuieli pentru anul în curs conform raportului publicat cu rezultatele financiare aferente la 30 septembrie 2024. Prin urmare, Grupul preconizează că cifra de afaceri totală pentru 2024 va atinge suma de 404,9 milioane de lei și un profit net de 18 milioane de lei. AROBS este pregătită pentru o revenire solidă în 2025 și în anii ce urmează.

Deși impactul asupra profitului net este unul semnificativ, această scădere nu ne afectează operațiunile, deoarece avem o poziție de lichiditate solidă și un bilanț sănătos, iar măsurile de reducere a cheltuielilor adoptate deja în acest an dificil demonstrează capacitatea noastră de a gestiona agil și eficient provocările. Comparativ cu acum un an, când compania nu era pregătită pentru o criză de asemenea amploare, astăzi suntem mult mai bine poziționați și vom încheia acest an în continuare profitabili, demonstrând că modelul nostru de afaceri diversificat este unul potrivit, deoarece ajută la menținerea stabilității operaționale chiar și în contextul în care două dintre liniile noastre de afaceri înregistrează rezultate mai puțin satisfăcătoare. Indiferent de evoluțiile din 2025, AROBS este acum o companie mai flexibilă, sănătoasă, cu un management implicat și mai agil, iar modelul de business este suficient de diversificat pentru a absorbi șocurile resimțite de anumite sectoare economice”, a adăugat Voicu Oprean.

AROBS Transilvania Software este listată pe Piața Principală a Bursei de Valori București, categoria Premium, începând cu data de 25 septembrie 2023.

Despre AROBS Transilvania Software

AROBS Transilvania Software furnizează servicii și soluții software în diverse industrii, cu aproximativ 70 de parteneri din cadrul diviziei Software Services prezenți în Europa și America. Peste 11.000 de clienți din Europa și Asia folosesc produsele software ale companiei. AROBS este prezentă în 11 locații din România și nouă din străinătate, iar peste 1.300 de specialiști ai companiei construiesc soluțiile viitorului în embedded – Automotive, Aerospațial, Maritim, Medical-, precum și Travel Technology, IoT, Clinical Trials, Fintech, Enterprise Solutions, Cybersecurity și Intelligent Automation.

Mai multe despre grupul AROBS: www.arobs.com și www.arobsgrup.ro .   

Urmărește-ne pe social media

KeborMed și Berg Software anunță un parteneriat strategic pentru soluții de conectivitate în domeniul medical

AROBS_KeborMed_hero_ro

KeborMed și Berg Software anunță un parteneriat strategic pentru soluții de conectivitate în domeniul medical

Timișoara, 12 Noiembrie, 2024 KeborMed, platformă software de referință pentru soluții medicale digitale, și Berg Software, parte a AROBS Group, cea mai mare companie de tehnologie listată la Bursa de Valori București, anunță un parteneriat strategic pentru a oferi soluții complete de infrastructura software si conectivitate, adaptate cerințelor din domeniul medical. Prin acest parteneriat, Berg Software devine partener oficial de implementare al platformei KeborMed, sprijinind companiile medicale și farmaceutice în procesul de lansare de soluții digitale avansate, într-un mod eficient și sigur.

Suntem încântați să colaborăm cu KeborMed, o companie care, la fel ca și noi, pune accentul pe inovație și calitate, pentru a contribui la dezvoltarea de soluții tehnologice avansate în domeniul sănătății”, a declarat Voicu Oprean, Fondator și CEO al AROBS Group. „Prin Berg Software, AROBS Group își reafirmă intenția de a susține industria medicală in dezvoltarea de soluții conectate. Cu expertiza noastră în dezvoltarea de soluții software complexe, suntem încrezători că putem sprijini companiile medicale și farmaceutice în a aduce pe piață soluții inovatoare. În plus, acest parteneriat extinde prezența AROBS pe piața din Statele Unite, unde, împreună cu KeborMed, vom dezvolta proiecte de impact atât pentru piețele din SUA, cât și din Europa.

KeborMed și Berg Software vor oferi suport complet pentru implementarea platformei KeborMed, care integrează in sistem plug-n-play aplicații cloud, web și mobile în orice soluție medicală sau farmaceutică, în deplină conformitate cu cerințele unice de reglementare din domeniul sănătății. Acest parteneriat aliniază ambele companii în efortul de a sprijini inovația în medicina digitală prin implementarea unei platforme scalabile, certificată ISO 13485 și ISO 27001, asigurând conformitate completă și implementare rapidă.

Ne bucurăm să avem in Berg Software primul nostru partener de implementare european. România are o tradiție de excelență în dezvoltarea de software, iar reputația Berg Software și AROBS ne face să fim și mai încrezători în potențialul acestui parteneriat. În același timp, colaborarea cu Berg Software subliniază legătura noastră directă cu România, interesul nostru in această piață, precum și intenția de a continua să inovăm la nivel global și a ne extinde la nivel european,” a declarat Radu Iancu, Fondator și CEO al KeborMed.

Colaborarea valorifică expertiza demonstrată a Berg Software în implementarea de soluții tehnice complexe, consolidând în același timp abilitatea KeborMed de a pătrunde pe noi piețe. Deși se concentrează inițial pe zona europeană, parteneriatul poziționează perfect ambele companii pentru a putea răspunde nevoilor clienților din industria medicală la nivel global, indiferent de domeniul specific în care activează, sau de cerințele unice pe care fiecare soluție digitală le poate avea.

Parteneriatul cu KeborMed reprezintă un pas important în extinderea prezenței noastre în industria medicală,” a menționat Dorian Ilie, COO al Berg Software. „Combinând expertiza noastră în dezvoltare software cu platforma robustă lansată de KeborMed, putem sprijini clienții noștri globali să obțină soluții conectate mai rapid și mai accesibil, asigurând conformitatea cu toate reglementările din domeniul sănătății.

Parteneriatul permite furnizorilor de servicii de sănătate, producătorilor de aparatură medicală și companiilor farmaceutice din Europa, și nu numai, accesul direct la platforma KeborMed și integrarea acesteia în soluțiile proprii printr-un partener local de încredere, cu expertiză regională, permițându-le să obțină soluții conectate complexe și complete în timp record.

Platforma KeborMed poate fi folosită de orice companie din industria medicală, indiferent de specialitatea căreia îi este destinată soluția pe care compania o produce. Disponibilă în diverse niveluri de configurare, platforma pate fi utilizată de companii la orice nivel al evoluției lor, de la startup-uri la clienți de tip enterprise. În prezent, platforma KeborMed deservește clienți din domenii variate de sănătate, inclusiv managementul diabetului, hemodializă, cardiologie, îngrijire respiratorie, urologie și stimulare nervoasă. Prin parteneriatul cu Berg Software, susținut de capabilitățile extinse și expertiza strategică în software medical și dispozitive conectate a AROBS Group, KeborMed va putea să sprijine un număr tot mai mare de inovatori în medicina digitală, indiferent de locație, dimensiune sau stadiu, oferindu-le aceeași fundație de încredere pentru dezvoltarea de soluții de sănătate conectate.

Despre AROBS Transilvania Software

AROBS Transilvania Software oferă servicii și soluții software în diverse industrii, având aproximativ 70 de parteneri pe linia de servicii software din Europa și America și peste 11.000 de clienți pe liniile de produse software din Europa și Asia. AROBS este prezentă în 11 locații din România și nouă în străinătate, iar peste 1.300 de specialiști AROBS dezvoltă soluții pentru viitor în domenii precum Auto, Aerospațial, Maritim și Medical, dar și Travel Technology, IoT, Clinical Trials, Fintech, Solutii Enterprise, Cybersecurity și Intelligent Automation.

Mai multe despre AROBS Group: www.arobs.com și www.arobsgrup.ro.

Despre Berg Software

Berg Software, cu sediul în Timișoara, face parte din grupul AROBS și are o vastă expertiză în sectorul biomedical, soluții de migrare pentru managementul afacerilor și soluții software personalizate pentru diverse sectoare.

Mai multe despre Berg Software: https://arobs.com/berg-software/

Despre KeborMed

KeborMed oferă o platformă robustă de tip Platform-as-a-Service (PaaS), certificată ISO 13485 și ISO 27001, care integrează și susține o gamă variată de solutii în domeniul medicinei digitale. Simplificând infrastructura software si conectivitatea digitală în sănătate printr-o implementare plug-and-play, platforma KeborMed asigură rezultate exceptionale in timp record si cu resurse mai puține. Soluțiile dezvoltate pe platforma KeborMed permit clienților și partenerilor companiei să dezvolte aparatura medicala care are posibilitatea de a retine, transmite, procesa și distribui către medici si pacienți date medicale relevante pentru starea de sănătate a pacientului, in conformitate cu reglementările din industrie, într-un mod flexibil, scalabil și interoperabil.

Mai multe despre KeborMed: https://www.kebormed.com

Urmărește-ne pe social media